Monolithos

Monolithos is een mooi bergdorpje, waarvandaan je via een zandpad uitkomt bij het middeleeuwse kasteel van Monolithos. Dit kasteel, op de top van een mooi begroeide berg, is gratis te bezoeken en als je komt met de auto of motorfiets, dan kun je ook deze gratis parkeren. Voor kinderen is het vooral erg leuk om de bel van het kasteel te luiden. Deze bel is op zeer grote afstand van het kasteel nog te horen.

Het kasteel, dat oorspronkelijk werd gebouwd door de Byzantijnen, is gebouwd ergens in de 12e eeuw, maar een exacte datum is niet bekend. Wel is bekend dat het rond 1476 is uitgebreid door de Johannieten Ridders. Het kasteel diende als bescherming tegen aanvallen vanuit de zee, maar omdat het nooit is aangevallen is niet bekend of het zou hebben standgehouden tegen een werkelijke aanval.

Je kunt vanuit dit kasteel heel gemakkelijk met de auto of motorfiets naar Koustic Beach rijden. Daar tref je de grotten aan die laten zien hoe nu, op dit moment, de Grieken het eiland beschermen tegen aanvallen van de Turken.