Flitser vol stof

Flitser vol stof

Flitsers werken met hoge spanningen die via een snelle ontlading in een flitsbuis een flits laten zien. Die hoge spanning zorgt ook voor veel statische lading, dus stof word als vanzelf aangetrokken door die dingen.

In mijn werk als reparateur van Elinchrom flitsers, zie ik regelmatig defecte flitsers voorbij komen die helemaal niet kapot hadden hoeven te gaan. Deze dingen zitten zo vol met stof, dat de stof zelf is gaan geleiden en zorgt voor kortsluiting. Echt jammer, want vaak is dit een schade van een paar honderd Euro.

Heb je flitsers die je regelmatig gebruikt? Zorg dan dat ze met enige regelmaat (eens per 2 jaar bijvoorbeeld) even worden onderhouden. Tijdens een onderhoudsbeurt worden de flitsers geopend, word er gekeken naar de staat van de interne onderdelen, zoals de condensatoren en de diodes en word de flitser goed schoongemaakt, ook van binnen.

Een onderhoudsbeurt kost bij een goed merk niet zoveel geld, denk aan een bedrag tussen de 30 en 50 Euro. En je bespaard jezelf een hoop problemen, want je flitser blijft gewoon heel.